A Very Public Convenience 




Project Details

For
Year
Team



MArch Part II
2020-2021
Holly Harbour

A vase-like module is developed by reflecting and inverting fan vaults and their negative space.








A playful respond to the inauguration of a piece of land constructed on the Thames as part of London’s new super sewer project.



Sited on the Victoria Embankment foreshore, one of the city’s most iconic sites, a functioning sanitation museum and public toilet palace is proposed. Inspired by research into Victorian sanitation infrastructure, the project plays on traditional ideas of brickwork and ornament, developing modernised versions of each through procedural modelling and digital liquid simulation tests. The key concepts of fluidity and unearthing the underground guide the design of the building, its curved brick forms derived by reflecting the vaulted basement above ground.






Portfolio film




The abundant variety of clays excavated from the sewer are revealed through the strata of its brickwork. The scheme is designed to be provocative, challenging our preconceived notions of the public toilet and critiquing existing methods of sanitation.














Terms & Conditions
Privacy Policy
© 2023, SPEKTAKLU. All Rights Reserved.
Bangkok
29/6 Phutthabucha 36, 10140
Thailand
London
21 Southwood Avenue, N6 5SA
United Kingdom
Instagram
LinkedIn
Twitter
Instagram
Facebook